Y ve Z kuşağı doğmuş oldukları çağ itibarıyla her türlü yeniliğe ve teknolojik gelişmeye çok çabuk uyum sağlayabilen bir nesil. Dünya nüfusunun neredeyse %40’ını oluşturan bu nesil iş dünyasında da artık yavaş yavaş bayrağı X kuşağından devralmaya başlamış durumda. Küreselleşen dünya düzeninde varlıklarını korumak ve geleceklerini daha iyi şekillendirmek isteyen firmalar da Y-Z kuşağı gençlerin ne istediklerini, neye önem verdiklerini anlama yoluna gidiyorlar. Tersine Mentorluk Projeleri sayesinde firmalar Y-Z kuşağının mezuniyetlerini bile beklemeksizin onların fikirlerinden, düşünce ve yeteneklerinden yararlanma fırsatı bulabiliyorlar. Genç üniversite öğrencilerinin şirketlerin üst düzey yöneticilerine mentorluk yaptığı bu program, hem öğrencilerin iş dünyasında var olmalarını, hem de yöneticilerin genç kuşağı yani yarının iş dünyasının nasıl olacağını anlamalarını ve stratejilerini bu yeni düzene göre şekillendirmelerini sağlıyor.
Birçok şirketin Y-Z kuşağı bakış açısına göre süreçlerini ve organizasyon yapılarını gözden geçirme eğiliminde olduğu bu dönemde, bir üniversiteden sistemli ve kurumsal bir şekilde bu desteği almak çok yoğun bir ilgi görüyor. Firma içinden Y-Z kuşağı olup yeni işe başlayanlarla yürütülen benzer projelerde üniversite öğrencilerinin de programa dâhil edilmeleri Tersine Mentorluğun başarısında önemli bir rol oynuyor. Rahat bir şekilde fikirlerini ifade eden üniversite öğrencileri böyle bir fırsat verildiğinde vizyoner öneriler ve projeler üreterek üst yöneticilere veya stratejik projelere ciddi anlamda katkı sağlıyorlar.
2017 yılında ilk tohumları Unilever ile atılan “Tersine Mentorluk” çalışmaları Ata Holding, Denizbank, Doğuş Otomotiv, Akenerji, Penti, Watsons, L’Oreal BAU Rektörlük ve Oyak Renault projeleriyle devam etti. Projeler her firmada farklı boyutlarda gelişme gösterdi ve farklı modeller oluştu.
Güncel Projelerimiz:
Dominos Pizza
Little Caesars Pizza
İpekyol
Akiş GYO
Hilton İstanbul Bosphorus
Penti
Öğrenci Yetenek Havuzu (ÖYH)
CO-OP Direktörlüğü iletişimde bulunduğu geniş öğrenci portföyünde yetenek ve yetkinlikleri ile farklılık yaratan yüksek potansiyelli öğrencileri -gerektiğinde-değerlendirme süreçlerinden de geçirerek yetenek havuzu oluşturur. Bu öğrencilerin yetkinlikleri ve farklılaştıkları özelliklere göre partner firmalarla tanışmaları ve buluşmaları sağlanır.
ÖYH’da yer alan öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak ve profesyonel iş hayatına hazırlayacak şekilde mentorluk ve geri bildirim görüşmeleri ile eğitimler planlanarak uygulanabilir. Gelişimlerini sağlayacak şekilde alanlarıyla ve yetkinlikleriyle örtüşen projeler verilebilir, kendi geliştirdikleri projelere katkı sağlanır.
Firmalarla yürütülen özel projeler, Tersine Mentorluk programları ile Y kuşağı uygulamaları ve düzenlenecek kariyer destek etkinliklerinin kontenjanlarının oluşturulmasında ÖYH’daki öğrencilerden öncelikli olarak istifade edilir. Gelişimleri ve geliştirdikleri projelere göre girişimcilik yönü güçlü olan ve kendi kuracakları iş-girişim üzerinden ilerlemek isteyenler BAU Teknoloji Transfer Ofisi bünyesindeki Kuluçka Merkezi’ne yönlendirilir.