CO-OP Nedir?
“Cooperative Education Program”ın kısaltması olan “CO-OP”, Üniversite – İş dünyası entegre eğitim modelidir. CO-OP’un amacı eğitim ile çalışma hayatını bütünleştirmektir. Bu modelle öğrenciler bir yandan eğitimlerine devam ederken diğer yandan iş deneyimi kazanırlar.
CO-OP’un öğrenciler açısından faydaları nelerdir?
- Sınıfta öğrendiklerini sahada uygulama fırsatı bulurlar.
- Mesleki deneyim, algı ve farkındalıklarını derinleştirirler.
- Kariyer ve yaşam planlarını oluşturur, mezuniyet sonrası hedeflerini netleştirirler.
- Mezuniyet sonrası çalıştıkları kurumda işe devam olanağı, kabul önceliği elde ederler.
- Sürekli ve reel iş iletişimiyle mülakat, müzakere tekniklerini ilerletirler, vizyon edinirler.
- Özgüvenleri yükseltir, kendilerini ifade etme yetkinliklerini geliştirirler.
- Organizasyon ve zaman yönetimi becerilerini artırırlar.
- Öğrenciyken gelir elde etmeye başlarlar ve finansal farkındalıklarını artırırlar.
- Daha öğrenciyken, profesyonel kimlik, kartvizit edinirler.
- Sektörel kontaklarla network kurarlar.
- CV’lerine bir yıllık profesyonel iş deneyimi, gerçek tecrübe detayı yazarlar.
- Diğer mezunlardan farklı olarak; hem prestijli bir diploma sahibi, hem de kaliteli bir kurumda profesyonel tecrübe edinmiş olmanın gururunu taşıyan meslek, iş sahibi bireyler olarak hayata adım atarlar.
Herkes CO-OP yapabilecek mi?
CO-OP’a kabul şartlarını taşıyan her lisans öğrencisi CO-OP başvurusunda bulunabilecektir. İstisnai durumlarda, karşılıklı talep oluşmuşsa Yüksek Lisans öğrencileri de CO-OP başvurusu yapabilecektir. Ancak CO-OP çalışması yapabilecek öğrenci sayısı CO-OP çalışması yapılabilecek işyerlerinin sağladığı kontenjan ile sınırlıdır.
CO-OP’a katılım şartları nedir?
- Bahçeşehir Üniversitesi lisans eğitimi kapsamında herhangi bir bölümüne kayıtlı öncelikle 3 ve 4. sınıf öğrencisi olmak, ders programına uyduğu takdirde 1. ve 2. sınıf dahil tüm öğrenciler faydalanabilir.
- Üniversite eğitimi sırasında profesyonel iş hayatına adım atmaya istekli olmak
CO-OP’un süresi nedir?
CO-OP, kesintisiz bir çalışmadır ve tümü tek bir işyerinde yapılır. CO-OP’un süresi en az 3 ay, en fazla 9 aydır. Firma ve öğrencinin karşılıklı mutabakatına göre bu süreler uzaltılıp kısaltılabilir.
CO-OP hangi dönem yapılabilir?
3. ve 4. sınıf öncelikli olmak üzere tüm öğrenciler CO-OP’tan yararlanabilirler.
CO-OP’a kaç kere katılınabilir?
Partnerlerden ve öğrencilerden gelen taleplere göre 1 kereden fazla da CO-OP yapılabilir. CO-OP Eğitim kontenjanı kullandırılırken ilk kez CO-OP çalışması yapacak öğrencilere öncelik verilir.
CO-OP’a katılım nedeniyle ekstra okul ücreti ödenecek mi?
CO-OP Programı ücretsiz bir programdır. CO-OP yapan bir öğrenci bunun için okula ekstra bir ücret ödemez.
CO-OP yapan öğrencinin eğitim süresi uzayacak mı?
CO-OP stajları okul ile birlikte yürütüldüğünden öğrenci dönemlik ders kredisini aldığı takdirde öğrenim süresi uzamayacaktır. Ancak öğrenci okulunu dondurduğu zaman sigortası üniversite tarafından yapılmayacağı için bu süre içerisinde CO-OP stajı yapamayacaktır.
CO-OP süresince öğrencilere maaş ödenecek mi?
Son yasal düzenlemelere göre öğrencilere çalıştıkları gün sayısı üzerinden minumum asgari ücretin 1/3’ü oranında bir ödeme yapılmak zorundadır. Ancak bu konu tamamen öğrenci ve firma öğrenci arasındadır, firmanın işe / staja alım mülakatında karşılılıklı görüşülecektir.
CO-OP çalışmasına katılım “Bitirme Projesi”nin yerine geçiyor mu?
Hayır geçmiyor. CO-OP’un kendisi bitirme projesi yerine sayılmaz ancak öğrenci CO-OP çalışması yaptığı dönemde bitirme projesini de yapabilir. Öğrenci isterse bitirme projesini CO-OP çalışmasından ayrı yapabileceği gibi CO-OP yapılan işyerinde de gerçekleştirebilir.
CO-OP’a katılan öğrenciler ayrıca zorunlu staj yapacak mı?
“CO-OP gönüllü stajdır, isteyen öğrenciler staj koordinatör hocalarıyla konuşarak CO-OP stajlarını zorunlu staja saydırmayı teklif edebilirler. CO-OP yapılan firma zorunlu staj kriterlerini sağlıyorsa ve fakülte tarafından onaylanırsa, CO-OP stajı zorunlu staja da saydırılabilir.
Yurtdışında da CO-OP yapılabiliyor mu?
Öğrenci yurt dışında staj ayarladığında sigorta süreci üniversite tarafından yürütülebilecektir.
CO-OP bir ön hazırlık gerektiriyor mu?
CO-OP adayı olan öğrenciye CV hazırlanması, mülakatta yapılması gerekenler vb konularda CO-OP Direktörlüğü tarafından bir hazırlık yaptırılacaktır.
CO-OP’un mezuniyete nasıl bir katkısı olacak? Belge verilecek mi?
“CO-OP tarafından herhangi bir belge verilmemektedir, isteyen öğrenciler CO-OP yaptıkları firma IK’sından çalışma belgesi talep edebilirler.
CO-OP Direktörlüğü mü yoksa firma mı CO-OP adaylarını seçecek?
CO-OP Direktörlüğü’nün anlaşmalı olduğu firmaların öğrencinin fakülte ve bölümüne uygun iş pozisyonu için seçimi firma tarafından yapılacaktır. CO-OP Direktörlüğü öğrenciyi mülakat aşamasına kadar hazırlamak ve firmaya yönlendirmek ile sorumludur. Aday seçimleri ve mülakatlar firma tarafından yapılacaktır.
Markalı ders almadan CO-OP yapılabilir mi?
Yapılabilir. Ancak bu derslerle çalışma yaşamı bir bütünlük teşkil ettiğinden öğrencilerimize hem markalı ders almalarını hem de çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü öncesinde alınan bu dersler öğrencilere CO-OP yaptıları işyerlerinde avantaj sağlıyor.
Markalı dersleri her öğrenci alabilir mi?
Markalı dersler alanda alt yapı gerektirdiği için sadece ilgili bölüm veya bölümlerin altında COOP kodu ile açılıyor ve sadece o bölümlerin 3. ve 4. sınıf öğrencileri tarafından seçilebiliyor.
Markalı dersler kredili mi, sonunda sertifika veriliyor mu?
Öğrenciler markalı dersleri seçmeli ders olarak alabiliyor ve kredi kazanıyorlar. Bazı derslerin sonunda firma tarafından sertifika verilmektedir.
CO-OP Direktörlüğü; Girişimcilik, İş Fikri, İş Planı ve iş fikrinin hayata geçirilmesi konularında öğrencilere destek veriyor mu?
Bu konularda sorularınızı yöneltmek, destek almak için CO-OP Direktörlüğü, Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.